De verschillen tussen fluorvrij- en fluorhoudend blusschuim

Fluor, PFOA, C8 en C6 zijn termen die herhaaldelijk terug komen. In het onderstaande artikel lees je meer over de betreffende termen en in welk opzicht zij tot elkaar verhouden.

Wat is fluor?

Fluor in relatie tot blusschuim gaat over de toevoeging van gefluoreerde koolstofverbindingen. Er ontstaat een filmlaagje dat het schuim een blussende werking geeft. Dit alles komt door de verbindingen tussen de stoffen. Een aantal jaar geleden werd er een fluorverbinding gebruikt die bestonden uit molecuulketens met 8 koolstofatomen als ruggengraat. Dit is hoe de naam C8 is ontstaan.

C8 en PFOA

Wat is het verschil tussen C8 en PFOA? Eigenlijk is C8 een verzamelnaam voor gefluoreerde koolstofwaterverbindingen waarin de 8 koolstofatomen de ruggengraat vormen. Ook bestaan er genoeg C8-verbindingen die wel erg slecht zijn. Een voorbeeld hiervan is PFOA.

PFOA wordt momenteel erg veel in het nieuws genoemd. Het PFOA-molekuul heeft net zoals C8 ook een keten van 8 koolstofatomen als ruggengraat. De wetenschap heeft bewezen dat in bepaalde mate toxisch, persistent en bio-accumulatief is. Het is nog ter discussie in hoeverre de stof ook daadwerkelijk bij mens en dier tot ziektes als kanker kan leiden.

C6 Blusschuim

PFOA was voor Westerse producenten van fluorhoudend blusschuim en toeleveranciers een reden om tot een initiatief te komen in samenwerking met de Amerikaanse milieu-autoriteit EPA. In plaats van 8 worden er 6 koolstofatomen gebruikt C6. Het moderne fluorhoudende blusschuim wat met name door bekende Westerse fabrikanten wordt geleverd, is op basis van C6-chemie.

Milieuvriendelijkheid

Geen enkel blusschuim is milieuvriendelijk. Ook het fluorvrije blusschuim niet. Sterker nog, fluorvrij kan soms vele male schadelijker zijn dan fluorhoudend schuim. Er is een link met de manier waarop aquatische microben in oppervlaktewater zorgen voor de afbraak van chemische stoffen. Hier worden zuurstofhoudende organismen  bij verbruikt.

Het grootste discussiepunt ligt bij het wel of niet aanwezig zijn van fluor in blusschuim en de gevolgen daarvan. Naast de zeer grote potentiële milieu-impact zal de focus liggen bij het snel blussen van een brand. Hoe effectief en goed een bepaald schuim nu blust, is iets wat we gelukkig deels kunnen vinden in de verschillende type goedkeuringen en ‘approvals’. De Europese kwaliteitsnorm voor blusschuim EN 1568 hanteert zelfs een zogenaamd rating-label.

Neem contact op

​​​​​​