Chroom VI en TIG lassen

Lasrook is een verzamelterm voor een mengsel van gassen, dampen en deeltjes dat vrijkomt tijdens het lassen en aanverwante processen. Hierbij kun je denken aan slijpen, gutsen, schuren en thermisch snijden.

Blootstelling van chroom VI

Per 1 maart 2017 is de grenswaarde van chroom VI verlaagd naar  1 µg/m3. De blootstelling van chroom VI kan plaatsvinden bij lassen aan roestvrijstaal (RVS). 80% van de lasactiviteiten aan RVS wordt uitgevoerd met TIG lassen. Er is een onderzoek gedaan bij TIG lassen van RVS, waarbij metingen zijn uitgevoerd, zowel binnen als buiten de verbeterde laskap. Op basis daarvan kan 5xbeter nu bevestigen dat de nieuwe grenswaarde van chroom VI niet overschreden wordt, mits de lasser een verbeterde laskap draagt (of een lashelm met een beter beschermingsniveau). Uit diverse metingen blijkt dat de buitenkant van de lashelm de waarden voor chroom verlaagd. Dit betekent dat met een goede afzuiging de risicio’s voor collega’s in de buurt te verwaarlozen zijn. Dat is goed nieuws voor de lassers.

Nieuwe grenswaarden van chroom VI

5xbeter zal deze resultaten bij een update van de Verbetercheck Lasrook meenemen. Daarnaast zoekt 5xbeter de komende tijd uit wat de nieuwe grenswaarde van chroom VI betekent voor het MIG-MAG lassen aan RVS.

Neem contact op

​​​​​​