Ziekteverzuim door schulden: hoe kun je jouw werknemer helpen?

De helft van zieke werknemers zit niet thuis vanwege een medische oorzaak. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). Niet alleen kan een ruzie met een collega, relatieproblemen of de zorg voor een familielid de oorzaak zijn, maar ook het hebben van schulden kan leiden tot ziekteverzuim. Een vervelende situatie voor zowel de werknemer zelf als de werkgever. Wat zou je als werkgever in geval van financiële problemen bij een werknemer kunnen doen?

Bespreekbaar maken

De vraag die je je als werkgever moet stellen, is in welke rol je als werkgever iets kan betekenen voor je werknemer. Het is belangrijk om er binnen je organisatie aandacht aan te besteden. Vervolgens kun je bij signalen, bijvoorbeeld een loonbeslag of een verzoek om een voorschot op het loon, in een persoonlijk onderhoud met je werknemer de kwestie aankaarten. Is er sprake van een problematische schuldensituatie en wil je werknemer hulp? Kun je als werkgever hulp bieden? Je kunt bijvoorbeeld denken aan een informerende en doorverwijzende rol: bij welke instanties kun je terecht? Maar ook een ondersteunende rol, door je werknemer extra uren te laten werken, kan een positief effect hebben. Evenals een faciliterende rol, door bijvoorbeeld de inzet van een externe specialist.

Kennis en vaardigheden bijbrengen

Ik merk dat werkgevers het vaak lastig vinden om te bepalen hoe je met dit onderwerp om moet gaan. Een werknemer loopt er niet graag mee te koop als er financiële problemen zijn. Hoe kun je dergelijke problemen voorkomen, beheersen of oplossen? Hoe kom je eventueel tot beleid? Ik denk dat de focus moet liggen op het bijbrengen van kennis en vaardigheden en het veranderen van het bestedingsgedrag. Anders komt een werknemer niet structureel uit de financiële problemen en worden die ook niet voorkomen.

Meer grip op de situatie

Ook uit maatschappelijke betrokkenheid kun je als werkgever een rol op je nemen. Bijkomend voordeel is dat je als werkgever meer zicht en grip hebt op de situatie. Het probleem wordt dan beter aangepakt dan wanneer je het helemaal overlaat aan de werknemer zelf. Een werknemer in financiële problemen ziet door de bomen het bos niet meer en weet vaak zelf niet meer hoe hij tot een oplossing moet komen. Je kunt je collega helpen door actief met dit onderwerp aan de slag te gaan zonder probleemeigenaar te worden.

Neem contact op

​​​​​​